Drie zeer korte verhalen

Hollands Maandblad publiceerde drie zeer korte verhalen: Staal en Lucht, Rijst en Pterandon. Like dat blad, dat Hollands Maandblad en koop een exemplaar. Staal en lucht stond eerder ook op de site van deBuren. Onderstaand Pterandon.

Pterandon

‘I can never tell what’s bone and what’s rock,’ zegt Cheryl tegen Billy in Jurassic Park III. ‘Technically it’s all rock. The calcium in the bones is replaced during fossilization. But you can feel the difference,’ licht Billy toe. Vervolgens pakt hij haar hand en streelt ermee over een deels opgegraven fossiel. ‘Rough, smooth. Rough, smooth,’ zegt Billy. Frank en ik zagen het samen op ons dertiende. 

     Wat een geruststelling: uiteindelijk maakt de tijd van ieder bot een steen. Zo bestaan twee weerbarstige pubers uit een verzameling gladgestreken keien; ook als ze in de zomer ontdekken dat de ander beter gitaar speelt en dat de gitaar van Frank stuk kan als je erbovenop staat, en dat Frank kan huilen zoals een dinosaurus schreeuwt.

     Later wordt Billy aangevallen door een Pteranodon. Een vliegende dinosaurus met een spanwijdte van acht meter en een kop zo scherp als een reigersnavel met een lange rij bruine, puntige tanden.  Uiteindelijk ligt Billy zwaargewond in een reddingshelikopter. Maar een Pteranodon eet vis, dus het klopt niet en het is niet eerlijk, dacht ik. Als je vis eet: waarom dan zo gemeen op Billy inhakken? Heel juli en augustus zocht ik op jurassicpark.fandom.com naar antwoorden. 

     In september sms’te Frank dat de Pteranodon zich waarschijnlijk alleen maar wilde verdedigen. ‘Rough and smooth, zo is hij.’