Metroïsme

Metroïsme, foto door Jean van Lingen
Metroïsme, foto door Jean van Lingen

Samen met Iskra Vuksic onderzocht ik welk geloof we kunnen destilleren uit het geloof in de Noord/Zuidlijn. In de lange tijd dat de bouw duurde kreeg het project zulke mytische en ongewisse proporties, dat het zonde is om er niet bij stil te staan dat we jaren lang ergens in hebben geloofd wat we nog niet konden zien. Welke rituelen horen daarbij, welke verhalen, welke profeten, welke feestdagen. Om die zoektocht af te trappen kwamen we samen in Frascati, bij halte Rokin. Daar voerden we het eerste ritueel uit: het So whot ritueel. Het ritueel van de belofte aan jezelf.

In de aanloop naar de bouw van de Noord/Zuidlijn zijn er zeven “go-momenten” geweest, maar er is één wethouder die in zijn eigen woorden: “the mother of all go’s” heeft gegeven. En dat is Geert Dales. Tijdens zijn afscheid, een jaar na het begin van de bouw van de Noord/Zuidlijn sprak hij de volgende woorden tot AT5:

“Die Noord/Zuidlijn is een groot en risicovol project. Dat een lang verloop in de tijd heeft. En daar kan natuurlijk wat gebeuren. Dus het is helemaal niet uitgesloten dat er een moment komt dat hier of daar er weer een beetje geld bij moet en dan zeg ik: ‘so whot? So whot. Doe dat dan even. Zeur daar niet over.”- Geert Dales

Witte wijn, de drank waarmee Geert Dales zijn geweten in onschuld waste, werd voorbereid voor alle (on)gelovigen. Foto door Jean van Lingen.

Uiteindelijk moest er ruim anderhalf miljard bij. Dat is de journalistieke kant, het hoofdpijndossier. Maar kunnen we er niet meer uithalen? Hier zit ook inspiratie in. Soms wil je iets en weet je dat de consequenties groot en ingrijpend zullen zijn. Het verbouwen van je keuken, een kind op de wereld zetten, eindelijk die roman schrijven. Een aantal consequenties kun je zien aankomen: geld, stress, verdriet, ruzie met de buren of je geliefde. Maar het is naïef om alleen vrede te sluiten met de consequenties die je logischerwijs kunt inschatten. Daarom hebben we met tachtig mensen een glas witte wijn gedronken, de drank waarmee Geert Dales zijn geweten in onschuld waste en vrede kreeg met alle niet te overziene consequenties van zijn beslissingen. Gevisualiseerd wat zij graag wilden, de consequenties ingeschat en het besef laten indalen dat het niet te overzien is, het erger zal worden en dat ze dan niet moeten gaan zeuren of de moed opgeven. Niet tegenstribbelen maar meebewegen. Daar hebben we bij geproost en hard op ‘So whot’ geroepen.

Was u er niet bij? Vrees niet. Het is nooit te laat om bekeerd te worden. Zoals wij zeggen: stap nu in, al is het nooit te laat, metro 52 rijdt elke zes minuten. 

‘Sowhot’. Foto door Jean van Lingen.