Aankondiging: Bijna Dinsdag

Smoeshaan, gevel
Smoeshaan, gevel

Bij De Smoeshaan organiseer ik een tweemaandelijkse literaire avond, in het schemergebied van proza en theater. Voor toekomstige evenementen, zie agenda.
14 mei 2018, vanaf 20:00u in De Smoeshaan:

Bijna Dinsdag: uitbundig literair eenrichtingsverkeer
Met teksten van en voorgedragen door

Jade Olieberg (!)
Joost Oomen (!)
Sytske van Koeveringe (!)

Humor zal er ook zijn. Na afloop is er een nieuwe playlist van Spotify enigma Frankagogo. En om mee naar huis te nemen zijn er titels van vroegtijdig gestrande masterscripties Theaterwetenschap. Omroepman van de avond is Tjeerd Posthuma.

Titelverklaring Bijna Dinsdag:
Lange tijd huisden er in het gebouw van Bellevue en De Smoeshaan twee sociëteiten met een berucht nachtleven. In 1883 kwam het geheel in handen van een zekere heer Stroucken. Stroucken noemde zichzelf ‘een sociaal drinker’, zo is te lezen in brieven aan zijn vrouw. Hij was een zeer betrokken eigenaar en zeven dagen per week in de uitspanning. Dit tot verdriet van zijn echtgenote.
Niemand weet precies waarom, maar onder leiding van Stroucken werd het tot Maison Stroucken omgedoopte pand een vergadercentrum. Veel politici en toentertijd bekende Nederlanders mochten er graag komen, vooral vanwege de internationale koffiekaart. Irish Coffee, Italian Coffee, French Coffee, een man van de wereld kon niet om dit vergadercentrum heen. Voor wie iets minder sterks wilde was er warme chocolademelk met rum. Wie beleefd de alcohol afsloeg en zei dat het weekend nog ver weg was, werd gerustgesteld door Stroucken: ‘Ajoh, bijna dinsdag.’